Publicaties 10c

Wereldverteldag op basisscholen in de regio Alkmaar – Vertellers ?overvallen? scholen


Door Bob de Mon Alkmaar ? Verbaasde gezichten gisterochtend vroeg in de klassen van basisschool Oranjehof aan de Elgerweg: zes vreemd uitgedoste muzikanten bestormen de school en beginnen ?zomaar? uitbundig te spelen en te dansen. Later die dag stond nog vier scholen zo?n overval te wachten.


Wereldverteldag wordt ieder jaar op 20 maart in 45 landen gehouden. Vorig jaar werd het voor het eerst naar Nederland gehaald. Nu doen er circa 150 Nederlandse vertellers aan mee.


Zes daarvan gingen langs bij scholen in deze regio. De scholen werden letterlijk door de vertellers ?overvallen?. De leraren zelf kregen aan het begin van de dag van het schoolhoofd niet meer te horen dan dat er ?iets leuks? zou gaan gebeuren.


Het initiatief om Wereldverteldag ook naar deze regio te halen kwam van Marieke van den Houten en Naomi Stern, beiden lid van de stichting Vertelcultuur.


?We willen de kinderen met vertelcultuur in aanraking brengen. De vertelling is de oudste vorm van cultuuroverdracht en een bron vol fantasie. Het is ook een bindmiddel tussen verschillende culturen en leeftijden.? De initiatiefneemsters vonden Wim van Bokhorst, Maathe Commerina Boot, Walter Roozendaal en Rob ter Steege aan hun zijde.


Na de bestorming van Het Oranjehof toog het bonte gezelschap naar basisschool Jules Verne aan de Drechterwaard. Daar troffen ze de kinderen aan op het schoolplein. Leerkracht Twanneke Dijkstra van Jules Verne toonde zich heel content met deze overval. ?Op die manier haal je heel leuk de cultuur je school binnen. Zelf doen we ook heel veel aan cultuur en prikkelen zoveel mogelijk de fantasie van onze kinderen. Die laten zich altijd door het verhaal meeslepen. Zelfs de grootste donders uit groep acht hangen nu ademloos aan de lippen van de vertellers.?


?Klopt?, zegt verteller en accordeonspeler Walter Roozendaal. ?Je ziet dat in één klap alle ogen op je gericht zijn. De kunst is om helder in je verhaal te zitten. Dan pak je ze allemaal en dan ontstaat bijna als vanzelf een spontane interactie.?


Even later bestormen de vertellers basisschool Columbus in Heerhugowaard. ?Ben jij een echte heks?? vraagt een van de kinderen uit groep 2 als ze de grote puntmuts ziet. ?Ja, maar wel een leuke heks en daar zal ik je nu wat over vertellen.?


Fotobijschrift: Ademloos wordt er bij basisschool Jules Verne geluisterd naar wat de leuke heks allemaal heeft te vertellen.


Bron: Noordhollands Dagblad / Publicatiedatum: 21-03-2009