Publicaties 10d

?Kunst in Kerk? brengt bijbel op andere manier tot leven


Van onze verslaggever Ruud Kersten Alkmaar ? De protestantse kerken zijn van oudsher meer op het woord gericht dan de katholieke kerk. De laatste was en is meer gericht op uiterlijk vertoon. De laatste tijd is er echter binnen de PKN een verschuivinkje richting beeld merkbaar. Een aanwijzing daarvoor is onder meer KinK.


 KinK staat voor ?Kunst in Kerk?. Zeven kunstamateurs én -professionals nemen de bijbel als uitgangspunt. Bij Tiny Leefoge, professionele schilderes, bijvoorbeeld hangt thuis een groot drieluik aan de muur. Het verbeeldt het verhaal van Jona. Leefoge heeft dit vorig jaar gemaakt tijdens de tweede jaargang van KinK. Afgesproken is dat het project een jaarcyclus kent. Elk jaar heeft zijn thema. De eerste jaargang had het boek Openbaring als uitgangspunt en na Jona is nu Jesaja aan de orde. Marga Jelles toont twee textiele kunstwerken waar het eerste en het derde thema aan ten grondslag liggen.


KinK is bedacht door Marja Berkhout (gobelins, zijdeschilderes). Jelles: ?Ze wilde graag vanuit haar geloof iets gaan doen met kunst.?Ze plaatste een artikeltje in het kerkblad met daarin vervat de oproep met haar mee te doen. Behalve van Jelles en Leefoge leverde dat reacties op van Henny Pols (textielkunst), Dirk Aart Rodenburg (ruimtelijke objecten) en Margriet Vegter (schilderes). En van een dichteres, Marieke van den Houten, die zichzelf het liefst ?beroepsverteller? noemt.


Jelles: We komen als groepje eens in de zes tot acht weken bij elkaar. We praten met elkaar over het gekozen onderwerp, lezen uit de bijbel en gaan thuis met onze kunst aan de slag.? Voor de zeven is dit een heel geschikte manier om met het geloof bezig te zijn. Van den Houten: ?Je maakt op deze manier je geloof zichtbaar. Je brengt door de kunst de bijbel op een andere manier tot leven.? Leefoge: ?Wat mij betreft krijgt je leven er een opkikker van.?


De zeven hebben het idee dat het niet alleen voor hen geldt, maar ook voor de mensen die naar hun kunstuitingen komen kijken. Leefoge:  ?We krijgen geweldige reacties. Bij een expositie van onze werken had ik een schriftje neergelegd waarin bezoekers een reactie konden schrijven. Een van de reacties was: ?Deze Openbaring is voor mij een openbaring?. Dat is toch prachtig!?


De kunstwerken van KinK gaan inderdaad naar ?buiten?. Ze maken een tournee langs de verschillende kerken in de regio Alkmaar. Sterker nog, dit jaar zullen ze ook in kerken elders in Noord-Holland te zien zijn.


Fotobijschrift: Marga Jelles, Tiny Leefoge en Marieke van den Houten bij het Jona-drieluik.


 Bron:  Noordhollands Dagblad / Publicatiedatum: 03-03-2005