Publicaties 10e

Twee aardbeien lopen op straat


De oudste mop van Nederland? Op 20 maart weten we het. Dan wordt de grap, waarnaar het Meertens Instituut nog naarstig op zoek schijnt te zijn, tijdens Wereldverteldag voorgelezen door alle vertellers in het land. Dus ook door Marieke van den Houten, die met Walter Roozendaal en Naomi Stern verhalen gaat vertellen op enkele basisscholen in Alkmaar en Heerhugowaard.


Jullie gaan de oudste mop van Nederland ook vertellen, hè? ?Als het goed is, krijgen we hem ook opgestuurd ja. Ik ben benieuwd. Maar we hebben hem nog niet ontvangen.?


Houdt u wel een beetje van moppen eigenlijk? ?Het is een kwestie van smaak natuurlijk. Maar de meeste moppen vind ik eerlijk gezegd erg flauw.?


Maar u heeft toch wel een lievelingsmop? ?Dan moet ik wel heel erg goed nadenken, hoor.?


Kent u die van die twee aardbeien? ?Nee.?


Lopen twee aardbeien over straat. De een wordt overreden door een auto. Zegt de ander ?Ga je mee, jam?? ?Ja, die is wel aardig. Een beetje als ?er loopt een pinda langs de spoorbaan?.?


En dan komt er zeker iets met pindakaas? ?In de kleuterklas, waar ik een tijdje heb gewerkt, kwamen ze niet meer bij. Pindakaas, erwtensoep, bramenpap, een hele rij.?


Wordt het nou vechten, wie van jullie die oude mop mag vertellen? ?Oh, dat hebben we nog niet eens afgesproken.?


En welke scholen krijgen hem te horen?  ?Dat is nog geheim. We willen de leerlingen overvallen met verhalen.?


Geen andere moppen? ?Weet je wat het is? Een partij leuk doen, daar hou ik niet zo van. Maar als kind vond ik moppen erg leuk.?


 


Verslaggever: Robert Jan van der Woud


Bron: Noordhollands Dagblad / Publicatiedatum: 12-03-2009