Publicaties 10f

Kerstwandeling in De Mare


Door Sara Min
ALKMAAR ? Dansende schoolkinderen, een mooi kerstverhaal omlijst met harpmuziek, een levende kerststal en een band speelt kerstliedjes. Nee, saai wordt het zeker niet tijdens de kerstwandeling in De Mare op dinsdag 14 december.


Het idee kwam van de Protestante Gemeente Alkmaar-Noord. ?Binnen de kerk hebben we een werkgroep missionaire gemeente?, zegt Dian Voet, voorzitter van de werkgroep. ?Het doel van de werkgroep is om zoveel mogelijk dingen te organiseren met en in de wijk. Ik woon sinds een paar jaar in Zuid-Scharwoude en daar organiseerden alle kerken van Langedijk vorig jaar een kerstwandeling. Dat was een enorm succes. Achthonderd mensen wandelden mee en reacties waren louter positief. Zo ontstond het idee om ook een kerstwandeling in De Mare te organiseren?.


In september werd het idee geopperd in een vergadering en het balletje begon te rollen. Verschillende organisaties uit de buurt werden gevraagd om mee te doen en iedereen reageerde enthousiast. In totaal zijn er vier locaties: de hal van kerkelijk centrum De Blije Mare, bibliotheek De Mare, de kinderboerderij in de Rekerhout en het podium van De Blije Mare. Op iedere locatie start een groep bezoekers die om het kwartier van locatie veranderen.


In de hal van De Blije Mare spelen leerlingen van het Muziekatelier kerstliederen, op het podium in de kerk voeren leerlingen van basisschool De Prinsenhof een engelendans op, bij de kinderboerderij is een levende kerststal en in de bibliotheek vertelt Marieke van den Houten een kerstverhaal.


“Dat is niet het geijkte kerstverhaal?, zegt Van den Houten. ?Ik vertel de legende van Saint Bridget. Ik wil niet al te veel weggeven, maar het gaat over een arm, Iers meisje dat geroepen wordt door een visioen en uiteindelijk Maria ten hulp schiet. Het is een prachtige legende. Daarnaast speel ik ook nog op mijn harp.?


De eerste wandelaar moet nog gaan lopen, maar de voorpret en het enthousiasme is al volop aanwezig. ?Ruim zestig mensen hebben zich al ingeschreven voor de kerstwandeling?, zegt Voet trots. ?Dat is ongeveer de helft van het aantal mensen dat mee kan doen. ?


De deelname aan de kerstwandeling is gratis en voor warme dranken zoals chocolademelk, koffie en thee wordt gezorgd. Opgeven is wel vereist. Dat kan via de volgende telefoonnummers: 072-561 2301 (Hans Tijsen) of 0226-426 925 (Dian Voet). Het liefst bellen tussen zeven en negen uur ?s avonds.


Fotobijschrift: Dian Voet luistert naar de harpmuziek van Marieke van den Houten.


Bron: Noordhollands Dagblad / Publicatiedatum: 29-11-2010